Avfuktning generelt

Mugg, bakterier og lukt

Dannelse av mugg og sopp unngås hvis relativ luftfuktighet holdes under 70 %. Bakterievekst hindres hvis relativ luftfuktighet holdes under 50 % siden bakterier trenger fuktighet for å overleve og formere seg. Lukt bæres av luftfuktighet. Hvis fuktigheten senkes vil også lukte reduseres.

Campingvogn, bobil og båt

Hindre at muggflekker, lukt, korrosjon og råte gir stort verditap på dyre båter og vogner. Kostbare elektroniske apparat får lengre levetid og mindre driftsforstyrrelser ved tørr luft. Man kan tørke tøy inne. og oppbevare mat og sengetøy om vinteren uten problemer. Avfuktet tre- og plastbåt gir en ikke ubetydelig vektreduksjon, dette øker farten og reduserer forbruk.

Garasje og naust

Ubehandlet stål vil ikke ruste under relativ fuktighet på 50%. I saltholdige omgivelser bør relativ fuktighet være under 40%. Ved restaurering av veteranbiler med mye treverk holdes treverket stabilt. Det er en fordel at delen passer om et halvt år også. Kjører du en våt bil inn i en avfuktet garasje tørker den raskt, uten varme.

Hytte

I en oppvarmet bolig er det tørt på grunn av temperaturforskjellen inne og ute. En kald hytte vil derfor ha høyere luftfuktighet. Dette medfører at det ikke lukter så godt i hytten når du kommer, og den føles rå og kald. Når du varmer opp hytten, frigjøres fukt i treverk og det dogger på rutene. En luftavfukter som virker når det er kaldt løser problemet. 

Tørkerom

Våte klær tørker raskt med en luftfuktighet på for eksempel 40%. Selve rommet trives også bedre.

Krypkjeller

Mugg i krypkjellere er stort problem også i nyere hus. Den kalde luften fra grunnen gjør at den relative luftfuktigheten blir høyrere enn 70% på fuktige, varme dager. En sorpsjonsavfukter løser problemet.

Blindloft

Dårlig bygningskonstruksjon og slarv fra tømrere gjør at varm, fuktig luft kan sive opp til taket gjennom utettheter. Luften kjøles ned i det kalde taket og det blir fuktproblem med mugg, sopp og råte. Da er det en god løsning å montere en sorpsjonsavfukter. Vifter som blåser ut luft fra blindloftet øker problemstillingen med lekkasjer som beskrevet over.

Byggtørking

Tørking med sorpsjonsavfukter er den riktige og mest økonomiske måten å tørke bygg på. Dette gjelder både nytt bygg eller ved vannskader. Kompressoravfuktere krever varme for å virke, og oppvarming av uisolerte bygg er kostbart. De ytre flatene vil uansett være kalde.

Tørking og oppbevaring

Sårbare gjenstander kan oppbevares i kontrollert luftfuktighet under en presenning ved hjelp av en sorpsjonsavfukter. Vannskadede gjenstander som piano, maskiner og redskaper kan tørkes slik på en kontrollert måte. Hygrostaten justeres til relativ fuktighet 50%.

Is og kondens

Det blir ikke kondens på en overflate hvis omgivelsestemperaturen har et lavere doggpunkt enn overflatetemperaturen.

I fryserom kan problemer med is og riming elimineres ved å bruke en sorpsjonsavfukter.