Luktfjerning

Ozon fjerner lukt

Ozon er svært aktivt og reagerer med organiske luftmolekyler og dreper bakterier ved å ta livet av den proteinlignende strukturen til mikroorganismene. Osmogenene (luktproduserende molekyler) blir oksydert til vann og andre ufarlige gasser.

Hvor lenge skal ozongeneratoren stå på?

En kraftig ozongenerator bruker kortere tid på å fjerne lukt. For profesjonelle brukere som jevnlig bruker ozongenerator kan det derfor lønne seg å kjøpe en større generator for å få jobben fortere ferdig. Om generatoren bør stå på i en halv time, fem timer eller et døgn er noe man prøver seg frem med i begynnelsen. Størrelsen på rommet og hvor stort luktproblemet er vil natuligvis variere. Ozon er en frisk og distinkt lukt. Selv om ozon bryter seg selv ned raskt, kan noe av denne lukte sitte igjen hvis man ozonerer for lenge, og det tar lengre tid å lufte. Vi anbefaler å ozonere i intervall, det vil si at du ozonerer en økt for deretter å lufte godt. Er ikke lukten helt borte kan du gjenta. Organisk materiale som inneplanter, eller naturen i seg selv hjelper for å bryte ned ozonlukt. Vedvarende ozonlukt er normalt ikke et problem. 

Vedvarende luktproblem

Noen arbeidsplasser kan ha et vedvarende luktproblem, for eksempel når kontor og industrilokaler er i samme bygg. I slike tilfeller kan man koble et tidsur til ozongeneratoren, slik at denne slår seg på for eksempel fra kl. 00.00 til kl. 03.00, eller tidligere om det ikke utføres kveldsarbeid. På denne måten får ozonet tid til å bryte seg ned før neste morgen. Ventilasjonsanlegg styres normalt slik at det skrur seg av når arbeidsdagen er slutt, og skrur seg på en viss tid før arbeidsdagen begynner. Slik skiftes all luften i lokalet ut før arbeidsdagens start. Man må være sikker på at det ikke oppholder seg personer på arbeidsplassen under ozoneringen. Ventilasjonsanlegg bør være av under ozonering. Hvis dette ikke er nok til å løse luktproblemet, kan man ha en kontinuerig svak ozonkonsentrasjon ved hjelp av vår ozonsensor. Still for eksempel på 0,01-0,02 ppm.

Store rom og lokaler

Ozon bryter seg selv ned i løpet av relativt kort tid, slik at konsentrasjonen vil være størst i nærheten av apparatet. Det er derfor umulig å ozonere for eksempel et helt hus samtidig, uansett hvor stor ozongeneratoren er. I slike tilfeller må generatoren flyttes fra rom til rom. I større, åpne lokaler kreves derfor en kraftig ozongenerator. Ozon er tyngre enn luft, så en høy sentral plassering er fint. Med Y-kobling og slanger kan ozonen fordeles om ønskelig med BLC-serien.

Ozonering med slange

Airmaster BLC-serien har mulighet for å koble til slange. Da kan man føre slangen inn i en klespose for å fjerne røykelukt og andre lukter fra klær og sko. Jaktklær kan behandles på den måten slik at ikke dyr lukter deg så lett. Det er uheldig for ozongeneratoren med fuktig luft. Hvis du har vasket en bil innvendig, kan derfor aggregatet plasseres på utsiden av bilen, og slangen føres inn gjennom en glipe på et vindu. Slangen gir mange muligheter som for eksempel å ozonere vann. Har du en død mus i en vegg, kan du bore et 4 mm hull i veggen og føre inn ozon til lukten har gitt seg. Er det rotter i krypkjelleren kan ozon gjøre det for utrivelig for disse dyrene. 

Lukt fra kjøkkenavtrekk

Kjøkkenavtrekk fra restauranter, gatekjøkken osv. kan behandles med ozon. Det reduserer lukt utenfor samtidig som fett brytes ned så det går lengre tid mellom hver gang avtrekket må rengjøres og mange penger spart. Bruk ventilasjonsmunstykke vi har som tilbehør til dette. Ozonsensor kan også monteres for sikkerheten sin del, hvis det skulle bli hull på en slange for eksempel. BLC2000 eller BLC4000 brukes til dette.

Airmaster brosjyre: klikk her

Produsentens infoside: klikk her